marți, 24 iunie 2014

WOOD TRACKING - concluzii provizorii

Profesioniştii, asa cum sunt ei definiţi în art. 4 alin. (2) din HG 470/2014, au o mulţime de întrebări cu privire la utilizarea aplicaţiei Wood Tracking. La unele află răspunsul, la altele nu... Este important de subliniat următorul fapt: indiferent dacă găsesc sau nu răspuns la întrebări, profesioniştii vor fi nevoiţi să găsească acele modalităţi prin care să instaleze şi să pună în funcţiune aplicaţia Wood Tracking şi să obţină codul unic care trebuie înscris pe avizul de însoţire al materialelor lemnoase atunci când este emis.
După cum cred că a înţeles toată lumea, această aplicaţie nu are numai rol de control dar devine şi un element punitiv pentru autorităţi, acestea având posibilitatea, în anumite condiţii prevăzute de lege, când un anumit profesionist nu respectă prevederile legale, să-i retragă userul şi parola, respectiv dreptul de a utiliza aplicaţia Wood Tracking şi implicit dreptul de a emite avize de însoţire pentru materiale lemnoase, acestea fiind invalide fără codul unic înscris pe ele.
Pe de altă parte, chiar aplicaţia Wood Tracking va impune profesioniştilor restricţii, prin faptul că va transmite un mesaj de eroare în loc să emită codul unic atunci când emiterea unui aviz pentru materiale lemnoase  ar încălca legea, ştiut fiind că aplicaţia Wood Tracking face corelări cu date, introduse în sistemul SUMAL, cum ar fi: A.P.V.-uri, Autorizaţii de exploatare masă lemnoasă, titulari de Autorizaţie de exploatare, operatori economici şi documentele de regim special ridicate de aceştia etc. În viitor se va corela şi cu alte elemente, inclusiv cu transmiterea sau netransmiterea la zi a raportărilor SUMAL.
În concluzie, cât timp HG 470/2014 este în vigoare, utilizarea aplicaţiei Wood Tracking va căpăta o importanţă esenţială, deoarece cei care supraveghează aplicarea legii în acest domeniu nu vor mai fi nevoiţi să întocmească acte de contavenţii în anumite situaţii, deoarece modul în care e concepută să funcţioneze aplicaţia Wood Tracking în sine, îl va restricţiona pe emitentul avizului pentru materiale lemnoase. De exemplu, dacă dispozitivul pe care se instalează aplicaţia nu dispune de GPS, nu este nevoie ca autorităţile să ia măsuri contravenţionale, deoarece aplicaţia Wood Tracking nu va emite codul unic fără să poată citi şi coordonatele GPS, emitentul nu va avea ce cod să înscrie pe avizul de însoţire şi astfel riscă să-i fie confiscate materialele lemnoase pe care vrea să le transporte.

Un comentariu:

  1. 1. Din calitatea de cumparator de cherestea situat in jud. Alba (pilot), mai pot face achizitii de cherestea insotite de avize fara acel cod unic?
    2. Daca nu, incepand cu ce data? Daca da, pana cand? Este data de 26.06.2014 un termen limita?
    3. Cum se completeaza avizele de insotire? Unde se inscrie acel cod unic pe vechile formulare?
    4. Daca fac o achizitie de cherestea de la un furnizor din Harghita, respectivul furnizor are obligatia inscriererii codului unic pe avize, nefiind situat in judet pilot?

    RăspundețiȘtergere